От х:

Днес в x:

„Вносителите на коли и МВР правят скандален бартер", „Станишев изпрати и Феим Чаушев с благодарност"

Вносителите на коли и МВР правят скандален бартер, коментира „Сега"
Нова скандална сделка бе рекламирана вчера. В нея са замесени МВР, столичната община и Асоциацията на вносителите на автомобили. Сделката предвижда държавата да прехвърли на МВР или общината 380 дка терен в столицата. Върху 120 дка ще бъде построена нова сграда на КАТ, която ще бъде финансирана от асоциацията. В замяна на това вносителите на автомобили ще получат останалите 260 дка, за да си направят автоборса, представителства на фирмите вносители, шоурумове, офиси, магазини и т.н.



Не е ясно дали фирмите все пак ще платят терена, или той ще им бъде предоставен безвъзмездно. Вчера вътрешният министър Румен Петков не допусна възможността да бъде обявен конкурс за обществена поръчка за строител. Според него така гражданите ще се обслужват бързо и лесно, защото ще си купуват кола от борсата и още на място ще я регистрират.

Теренът се намира на кръстовището на бул. "Цариградско шосе" и Околовръстното шосе. Според МВР той е част от държавния поземлен фонд и Петков вече е обсъдил въпроса със земеделския министър Нихат Кабил. Ако теренът е държавен, ще трябва да се прехвърли на МВР или на общината. Не е ясно защо държавата трябва да влиза в сложни бартери с частни фирми, след като разполага с терен и с огромен бюджетен излишък, откъдето може да отпусне пари за сграда на КАТ.

"Мисля, че ще срещнем разбиране от премиера и правителството. Съгласуването и взимането на решение от Министерския съвет не би трябвало да отнемат повече от месец - месец и половина", допълни Румен Петков. Той уточни още, че сегашният терен в кв. "Дървеница", където се намира КАТ, постоянно се свива и не е достатъчен. Една от причините мястото да е малко е, че към него има много искания за реституция. Наскоро в свое интервю главният архитект на София Петър Диков заяви, че за подобен комплекс от автомагазини и пункт на КАТ се търси терен около изхода на София в посока ГКПП-Калотина.

"Предложихме този пункт на КАТ, защото, ако е много тромава процедурата или не би било възможно да се отпуснат средства ние да го изградим, без държавата да дава нито един лев", заяви шефът на асоциацията Анастас Тодоров. От асоциацията щедро обещаха, че ако им бъде дадено правото за строеж, ще изградят най-съвременния пункт за регистрации в Европа. От организацията отказаха повече подробности под претекст, че всичко е само идея. "Ние я дискутираме от близо две години", каза изпълнителната директорка на асоциацията Цветелина Цанева.

"Публично-частното партньорство, в което смятат да се включат контрольори и контролирани, вкарва КАТ в сериозен конфликт на интереси", коментираха вчера пред "Сега" юристи.

По закон КАТ регистрира внесените коли, като проверява стриктно дали те не са крадени, издирвани или вкарани по незаконен начин. Вътрешният министър обаче не вижда никакъв проблем.

"По мое мнение предложението на Асоциацията на вносителите е интересно. Ще се облекчат механизмът на регистрация, обслужването на гражданите. Ще се създадат условия за цялостен контрол върху вноса и регистрацията на автомобили, което ще е сериозна гаранция за изваждане на този сектор от сивата икономика", коментира той.

Да приема услуги и пари от частни фирми не е изключение за МВР. Наскоро стана известно, че по силата на писмо на финансовия министър от 1992 г. в продължение на около 17 години собствениците на безмитни бензиностанции са отчислявали процент от печалбата си в полза на МВР.

Миналата година България бе залята от употребявани автомобили - само за 3 месеца вносът им се вдигна с 35%. Тогава се коментираше, че много автокъщи заобикалят закона, като оформят колите като внос от физически лица, при който след влизането ни в ЕС не се дължи ДДС. Това доведе и до драстично намаляване на цените, а увеличеният внос косвено се отрази на трафика в столицата.



Правят нов КАТ и автоборса на "Цариградско шосе", пише „Монитор"

Нов пункт на КАТ и модерна автоборса ще бъдат построени на "Цариградско шосе" и Околовръстното в столицата. Предвиденият терен за комплекса е 380 дка, като върху 120 от тях ще бъде построен новият КАТ. Това съобщи вчера вътрешният министър Румен Петков. Предложението е било направено преди година и половина от Асоциацията на вносителите на автомобили, но досега е бил търсен подходящ терен.

"Ние сме готови да изградим най-модерния комплекс с наши средства и организации близки до нас, без държавата да плаща нищо. Нито състоянието на централния пункт на КАТ е нормално, нито това на най-голямата автоборса на Горубляне", обясни вчера председателят на Асоциацията на вносителите Анастас Тодоров. Според него идеята на комплекса е хората, като си харесат кола, да я проверят и тогава чак да я платят и регистрират.

В момента предстои проектът да залегне в общия устройствен план на София. Засега предвиденият терен е държавна собственост. Съвместно с министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил се урежда прехвърлянето на земята, която да стане общинска. Това ще стане с изричното условие, че тя ще се ползва само за нуждите на КАТ. Процедурата е тромава и изисква доста време, така че все още не можем да се ангажираме с някакви срокове, обясни Румен Петков.

За миналата година са регистрирани над 400 000 автомобила, от които около 120 хиляди са в столицата. Заради реституцията теренът на столичния КАТ непрекъснато се свивал и въпреки мерките на Столичната община за облекчаване обслужването на гражданите теренът се е оказал недостатъчен, обясни Петков.



Първи частен КАТ в София, коментира „Новинар"

София ще се сдобие с първия частен КАТ в държавата, който ще бъде изграден от Асоциацията на вносителите на автомобили. Гениалната идея принадлежи на главния архитект на столицата Петър Диков и беше лансирана вчера от вътрешния министър Румен Петков. В момента състоянието на КАТ е такова, че не му позволява да функционира нормално, каза вчера арх. Диков. От 400 000 регистрирани през миналата година автомобила в цялата страна 120 000 са получили пътната си регистрация в София. Затова Диков предлага сградата на КАТ да се премести на бул. "Цариградско шосе" и Околовръстното шосе, а непосредствено до нея да се настани и автоборсата, която сега се намира в Горубляне. Така на едно място човек ще може да си купи автомобил, да го регистрира и да плати всички дължими такси за колата. Асоциацията на вносителите на автомобили пък, в която членуват над 90 фирми, ще финансира изцяло изграждането на новия КАТ, "без държавата да даде нито един лев". За предоставянето на земята са водени разговори с министъра на земеделието и горите Нихат Кабил, каза вчера Румен Петков. Кабил щял да съдейства, ако теренът е държавен, да бъде прехвърлен на Столична община при ясни условия за ползване за строеж на сгради за пътната полиция.

Междувременно вчера председателят на вътрешната комисия към парламента Минчо Спасов предложи промени в закона за МВР, които да забраняват на катаджиите да ползват личните си мобилни телефони по време на работа. Повод за искането е последният засечен от службите скандал със зам.-шефа на ГДБОП Иван Иванов. Според Спасов, когато катаджията ползва служебен телефон, а не личен, няма да е нужно да се прилагат специални разузнавателни средства. Разпечатките от разговорите на всички служебни телефони идват директно в счетоводството на МВР. Освен това в промените в закона за МВР ще се предложи още фишовете да бъдат задължително преведени и на английски език, за да може и санкционираните чужденци да знаят какво подписват. Спасов предлага от 2011 г. пътната полиция да мине на видеонаблюдение и да няма катаджии на пътя.



Станишев изпрати и Феим Чаушев с благодарност, пише „Сега"

След кратко колебание ДПС оттегли зам. външния си министър Феим Чаушев заради скандала с двойната му самоличност и недекларирано участие в бордове на фирми. В писмено изявление до медиите самият Чаушев обяви, че подава оставка без натиск отгоре, и се изкара жертва на клеветническа кампания и психологически тормоз. Премиерът Сергей Станишев пък побърза да му благодари за свършеното и прие решението му да напусне кабинета. Така заместникът на Ивайло Калфин стана поредният управленец след бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров и шефа на пътния фонд Веселин Георгиев, който си тръгва след скандал, но с думи на признателност. Станишев не съобщи резултатите от проверката на Главния инспекторат към МВнР, която трябва да установи дали Чаушев е погазил закона и етичния кодекс.
"Има доста въпроси и в тази ситуация правилното действие на г-н Чаушев е да подаде оставка, въпреки че професионално той свърши немалко и добра работа, в т.ч. за българските медици в Либия", заяви премиерът. Не по-малко любезен бе и външният министър Калфин, който в специално изявление за БТА похвали заместника си.
Затова пък прекият партиен шеф на Феим Чаушев - Ахмед Доган, запази ледено мълчание по случая. Лидерът на ДПС обаче бил изключително ядосан от ситуацията и не пожелал да изслуша оправданията на Чаушев. Той се скарал на хората си, че още в началото са го подвели, а самият той не е бил съгласен с кандидатурата на Феим Чаушев. Тя му била пробутана от заместника му Юнал Лютфи.
Днес на заседание на оперативното бюро ще бъде обсъдена ситуацията. Движението още не е избрало наследник на зам. външния министър, но депесари от върха на партията признаха, че наддаването на поста на Чаушев вече е започнало. Депутати бяха категорични пред "Сега", че ще се търси подходящ човек с опит в международните отношения. Те допълниха, че номинацията няма да минава през политическия съвет на коалицията, тъй като постът по право се пада на ДПС. Много вероятно е да бъде издигнат българин, доказал лоялността си към партията на Доган, довериха от ДПС. Юнал Лютфи обясни, че попълването на овакантения пост ще стане до месец.
Докато политиците обсъждаха постъпката на Феим Чаушев, той за пореден път смени версията си за участието във фирми. Вчера обясни, че е подал съответните молби и е предприел мерки за напускане на дружествата. В петък заместникът твърдеше, че тепърва ще предприеме съответните действия. Тогава той обясни, че не е декларирал участие в бордове, защото нямал доходи от тях.
Междувременно Чаушев направи завой и в обясненията защо не е сменил личната си карта на името на Феим, а в нея фигурира като Петър. Като Петър Чаушев той присъства в официалните документи и пред НАП. Името Феим използва в трудовия си договор с премиера, пред НОИ и с него е подписал официалните документи във Външно. Според вчерашното му обяснение не могъл да се възползва от утвърдителното решение на съда за връщане на рожденото му Феим, защото бил в Германия и изпуснал срока. По-нататък му попречили различни съдебни формалности, но усилията му в тази посока продължавали. В петък обясни, че не знаел за решението на съда и научил едва когато било отменено.
----------
ОЩЕ СКАНДАЛИ
Сериозни скандали с представители на ДПС във Външно имаше и преди. През 2004 г. се разрази такъв с главния секретар на МВнР Яшарали Ахмед, който си беше купил пет пъти по-евтино от пазарните цени жилище в дипломатическия блок на столичната ул. "Жолио Кюри". Шефът на сектор в министерството Тюркян Якиф Мехмед също намаза апартамент на безценица. Дъщерята на зам. правосъдната министърка Сабрие Сапунджиева - Ана, пък стана консул в Хелзинки, без да знае чужд език.



Четин сменя двойния Феим, пише „Стандарт"

Депутатът от ДПС Четин Казак най-вероятно ще заеме поста на подалия оставка зам. външен министър Феим Чаушев, научи "Стандарт". Въпросът ще се обсъди подробно на заседанието на Централното оперативно бюро на ДПС днес. Според зам.-шефа на движението Юнал Лютфи обаче процедурата по избор на нов заместник-министър ще трае около един месец. Дотогава Чаушев ще изпълнява длъжността. Феим се посъветва с мен дали да подаде оставка и аз му казах, че това е правилно, обясни още Лютфи.

Феим Чаушев обяви, че напуска Външно, по имейла вчера. Оставката му вече е депозирана и в кабинета на премиера Сергей Станишев. Скандалът около бившия вече зам. външeн министър избухна преди седмица заради двете имена, които използва, както и за участието му в 4 търговски дружества под името Петър. "Баща ми не издържа на унижението от възро-дителния процес и сложи край на живота си. Сега аз преживявам тази трагедия отново. Само че аз съм актуалният сега", пише в изявление до медиите дипломатът. От 2002 г. не се занимавам с никакъв бизнес, лаконичен е Чаушев. Той допълва, че е стартирала процедура, която да му върне името Феим.

В края на миналата седмица лидерът на ДПС Ахмед Доган заяви, че решение по казуса "Чаушев" ще има най-късно в понеделник. Чаушев обаче не се е срещал със Сокола. Доган толкова бил ядосан на дипломата, че не искал изобщо да го вижда.

Петър-Феим-Бисер помаха за сбогом, пише „Новинар"

Заместник-министърът на външните работи Феим Чаушев, по лична карта Петър Чаушев, подаде оставка вчера. Повод за оттеглянето му стана избухналият преди седмица скандал заради двете имена, които използва - Петър и Феим, както и участието му в четири търговски дружества под името Петър Чаушев. В събота адвокатът на зам. външния министър Атанас Павлов обясни, че заместникът на Калфин не е нарушил закона с двете си имена, тъй като е предприел действия за изчистване на казуса.

"Предвид масивната клеветническа кампания, с цел да запазя авторитета на Министерството на външните работи и имиджа на правителството на Република България, за да сложа край на психологическия тормоз върху мен и моите близки, за да се прекратят спекулациите с моята личност, реших да подам оставка. Решението е лично мое. Никой не ме е притискал да предприема такава стъпка. За мен в настоящия момент е важно да запазя честта и достойнството си и уважението на всички, които ме познават. Не съм ощетил и няма от какво да се срамувам. При създалата се ситуация смятам, че това е една почтена позиция. Моето възпитание не ми позволява да взема друго решение. Това е нормална практика в демократичните страни. В никакъв случай не се чувствам виновен. Надявам се със своята работа да съм оправдал оказаното ми доверие", пише в обръщение до медиите Чаушев. Премиерът Станишев обяви вчера в Плодвив, че ще приеме оставката на Чаушев, като обаче изтъкна добрата работа на зам.-министъра по случая с българските медици в Либия. Външният министър Ивайло Калфин припомни освен казуса с медицинските ни сестри и "значителните заслуги за активизиране на отношенията на България с африканските страни". Заместник-председателят на Народното събрание и съпартиец на Петър-Феим Чаушев Юнал Лютфи също одобри оставката на дипломат №2. Довереникът на Доган подчерта, че решението за оттеглянето на вече бившият зам.-министър е лично и не е взето под натиск.

Петков призна, без да го питат, отбелязва „Монитор"

Бизнесменът от Дупница Пламен Галев е сред лицата, представляващи оперативен интерес, с които се е срещал вътрешният министър Румен Петков.

Въпросът за контактите на Петков с известния бизнесмен е бил поставен миналата седмица на заседание на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред на шефа на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) Петко Сертов. Депутатите попитали Сертов дали разполага с информация за нерагламентирани контакти на вътрешния министър с разработвани от службите лица. Шефът на ДАНС заявил, че няма такава информация. Впоследствие обаче Сертов проучил случая и съобщил на депутатите от комисията, че ще изпрати писмен отговор на въпроса им. В момента шефът на ДАНС подготвя писмо за срещата на Петков и бизнесмена Галев. Това научи "Монитор" от участници в заседанието на парламентарната комисия. Според тях това е причината вътрешният министър да разкаже публично за този контакт. Самият Петков заяви, че прави това, защото бил убеден, че една от интерпретациите в следващите дни ще бъде, че се е срещал с разработвани лица. По повод бизнесмените, известни като братя Галеви, Петков заяви, че "да коментираме хора, срещу които няма повдигнато обвинение или приключила разработка, мисля че също не е удачно". Шефът на ДАНС Петко Сертов не беше открит за коментар.

Румен Петков призна, че се е срещал с лица, представляващи оперативен интерес от страна на МВР, пред Българското национално радио в коментар за скандалите, тресящи МВР през последните дни. Той обаче отхвърли подозрението, че тези контакти са били нерегламентирани. На въпрос относно нерегламентираните контакти на бившия зам.-шеф на НСБОП Иван Иванов Петков се опита да изясни понятието "нерегламентирани контакти". "Когато се осъществява един контакт и за него е оставена следа в министерството, този контакт е регламентиран. Включително и по настояване на сътрудници на МВР аз съм провеждал срещи с лица, които представляват оперативен интерес", заяви вътрешният министър. Той побърза да уточни, че никога не е провеждал тези срещи сам, а със сътрудника, който е преценил необходимостта от тази среща. "И след това се подготвя съответният доклад от сътрудника за проведената среща, постигнатите резултати с предложение за последващо действие", обясни механизма вътрешният министър.

"Вътрешният министър няма такива функции, а да ръководи министерството", категоричен бе пред "Монитор" шефът на ПГ на ОДС и член на вътрешната комисия Йордан Бакалов. "Ясно е кой трябва да си отиде, но не съм оптимист за резултата от развитието на този скандал", допълни синият депутат.

"Политическото ръководство няма тема за разговор с оперативно интересни лица. Това, което мисля е, че Станишев трябва да поиска оставките на цялото ръководство на МВР и след това да депозира оставката на кабинета", заяви пред "Монитор" председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Бойко Борисов пък бе лаконичен, като заяви, че това, което прави правителството от началото на мандат си, "излиза извън всякакъв регламент. Столичният кмет обаче подчерта, че "колкото по-малко политика има в скандала около МВР, толкова по-добре".

Премиерът Станишев определи ситуацията в МВР като парадоксална. Според него "когато системите започнат да работят и да се върши работа, това се възприема като скандал". "Всички тези бивши генерали, които се опитват с ченгеджийски номера да правят от това политика, би трябвало да седят в ъгъла и да мълчат, защото те конкретно би трябвало да отговарят на много въпроси за времето, когато те са били в ръководството на МВР", отсече Станишев.





Нямам информация за подслушването на Иван Иванов

Румен Петков: Първо, разработка по Иван Иванов няма. И аз се надявам, че агенцията тук в рамките буквално на дни с прокуратурата ще внесат яснота, защото поне от това, което се вади в публичното пространство, като че ли телефон, който е ползван от Иван Иванов е бил на контрол. Механизмът, по който този телефон е контролират, на базата на какво правно основание и в крайна сметка да бъдат предприети мерки, включително и нормативни. Защото аз мисля, че това е един сериозен повод ние да помислим за нормативната уредба, която да гарантира невъзможността да бъдат ползвани специалните разузнавателни средства, без да има пределна яснота.

Водещ: Добре, значи вие искате да кажете, че такава разработка не съществува? В смисъл не съществува някой от висшето ръководство, който да е разпоредил едно такова разследване?

Румен Петков: Да.

Водещ: Добре, обаче тази разработка нея я има.

Румен Петков: Нещо повече, при мен няма информация нито за подслушването на Иван Иванов, нито за негово участие в каквито и да са корупционни схеми, предупреждение на определени субекти, които представляват оперативен интерес и т.н., но аз мисля, че агенцията работи много мащабно, с целия ресурс, с който разполага, и пак казвам, аз съм най-заинтересован истината да излезе, в включително как е, чий телефон, как е контролиран евентуално телефон, който се ползва от Иван Иванов и как са разрешени тези специални разузнавателни средства.

Водещ: Добре, нормално ли е да се прави такава разработка без вие или главният секретар да няма информация за нея? Тоест някакви служители от МВР да разпоредят...

Румен Петков: Казвам веднага, не е нормално и затова се надявам, че целият кръг, който би бил установен от прокуратурата за извършването на нерегламентирани действия в МВР, ще бъде идентифициран и ще му бъдат повдигнати съответните обвинения.Уточнение: Част от интервюто с министъра е свалено едно към едно от БНР.

Валентин Петров съди Ваньо Танов и Атанас Атанасов

Главният секретар на МВР главен комисар Валентин Петров ще внесе в съда иск за завеждане на дела за клевета срещу Ваньо Танов и Атанас Атанасов.

Петров е упълномощил адвокати, които да съберат и подготвят необходимите документи и да внесат иска. Причината са изявления на бившите директори на ГДБОП и на НСС.

Атанасов заяви, че главният секретар на МВР Валентин Петров трябва да бъде отстранен, тъй като е много близък с Иван Иванов и многократно е настоявал да бъде назначен за зам.-директор на ГДБОП. Бившият директор на ГДБОП Ваньо Танов пък обяви, че когато той е заемал поста, се е възпротивил на назначаването на Иванов, но после той е бил назначен с подкрепата на Валентин Петров.

Органите, призовани да се борят с организираната престъпност, я обслужват, каза от своя страна Ваньо Танов.

БСП в шах от изявлението на министъра си

В БСП се оказаха в шах от изявлението на вътрешния министър и масово отказваха коментар. Говорителят на БСП Ангел Найденов и червената депутатка Надка Балева отказаха коментар с мотива, че не са чули какво е говорил Петков и не са запознати с оперативните правила за работа в министерството.

"Това си е тяхна работа и аз не знам за какво става дума", заяви пред "Монитор" Балева. Тя изрази надежда, че днес червените депутати ще бъдат информирани на заседанието на парламентарната група по отношение скандалите в МВР.

Секретарят на Изпълнителното бюро на червените Антон Кутев пък обеща, че днес след заседание на социалистите ще има позиция от страна на партията.



Белезници за генерал, отбелязва „Стандарт"

Генерал ще бъде арестуван до седмица заради аферата с антимафиот №2 Иван Иванов, научи "Стандарт". Заподозреният е напуснал наскоро МВР и най-вероятно е изнесъл разпечатките от подслушаните разговори, които запалиха мегаскандала в държавата. Военна прокуратура вече знае кой е "къртицата" във вътрешното министерство. В момента се подготвят материалите срещу него и до броени дни той ще бъде задържан, обясниха запознати с разследването. Става въпрос за генерал от резерва, който е влязъл в комбина с политици от опозицията, твърдят източници от МВР. Според тях прокурорите под пагон са взели на мушка бившия шеф на антимафиотите Ваньо Танов и подалия оставка главен секретар на вътрешното ведомство Илия Илиев. Според осведомени Танов дори е бил разпитван вчера.



Румен Петков: Срещал съм се и съм разговарял с разработвани, регламентирано, акцентира „Дневник"

Вътрешният министър Румен Петков обяви в понеделник, че се е срещал и е водил телефонни разговори с хора, които са обект на специално разузнаване и подслушване. Срещите и разговорите с "лица, които представляват оперативен интерес", били регламентирани. Признанието на министъра беше направено пред БНР заедно с уточнението, че той е сигурен, че в следващите дни ще има "интерпретации по тази тема".



Румен Петков разказа в ефир, че по настояване на сътрудници на МВР се е срещал с хора, които представляват оперативен интерес, но никога не е бил сам, а после "сътрудникът, който е преценил необходимостта от тази среща", подготвял съответния доклад. След като водещият на предаването намеси в разговора Пламен Галев и Ангел Христов, които представи като "некоронованите крале на Дупница", Румен Петков заяви, че очаква в следващите дни да се интерпретират негови срещи. Бил сигурен в това. После заяви: "Да, по предложение на секретни сътрудници съм се срещал, но това е регламентирано. Включително трябва да кажа, че съм водил телефонни разговори и съм се срещал с хора, които са обект на специално разузнаване и подслушване." Министърът не пожела да назове събеседници. "И съм разговарял с ясното съзнание, че разговарям с подслушвани хора. Аз впрочем... не се притеснявам от телефона и разговорите, които водя по собствения си телефон... Обикновено те са инициаторите на разговорите", продължи Петков. За съдържанието на разговорите каза: "Темите са достатъчно общи." На въпрос не е ли странно министърът да си говори с хора, които са под контрола на службите, Петков отговори: "Ако не вдигна телефона, у него най-малко ще възникне въпросът защо не съм му вдигнал телефона." Попитан защо го търсят такива хора, отговори: "Ами, намерил ми е телефона, звъннал ми е. Това между другото се случва..."



Едночасовият разговор с министъра беше по повод арестувания антимафиот и скандала около МВР, който избухна след публично изказани подозрения, че високопоставен служител от МВР е предупредил бизнесмени от сивия сектор за разработки срещу тях.



Румен Петков за пореден път заяви, че разработка за арестувания и уволнен зам.-директор на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) Иван Иванов няма.



"Лично на мен не ми е докладвано нищо по Иван Иванов, казвам го съвършено ясно", каза Петков. Той обясни, че "ако е имало информация и тя е била спестявана на определени нива в службите, тези, които са я спестявали, просто ще се разделят с министерството". Той разбрал "за тази справка, че се разнася из София, ден-два преди публично да бъде пояснена". Министърът отново обяви, че по "този случай се спекулира политически" и не възнамерявал да подаде оставка.



"При мене няма информация нито за подслушването на Иван Иванов, нито за негово участие в каквито и да са корупционни схеми, предупреждения на определени субекти, които представляват оперативен интерес, и т.н. Но аз мисля, че агенцията (бел. ред. - ДАНС) работи много мащабно с целия ресурс, с който разполага. И пак казвам, аз съм най-заинтересуван истината да излезе, включително как е... чий телефон, как е контролиран евентуално телефон, който е ползван от Иванов, и как са разрешени... (бел. ред. - специални разузнавателни средства)", заяви министърът. По думите му "трябва да се помисли нормативната уредба, която да гарантира невъзможността да бъдат ползвани специалните разузнавателни средства, без да има пределна яснота".



Според неофициална информация, която стана известна в понеделник, за нито един от подслушаните в разпространения в интернет текст, за който се твърди, че е разпечатка, няма разрешение от съда за използване на специални разузнавателни средства.



Запитан кога ще представи доклад по случая пред вътрешната комисия в парламента, Петков каза, че според него докладът трябва да бъде изготвен от ДАНС, защото тя извършва проверката.

Станишев: Бивши генерали правят политика



Всички тези бивши генерали, които се опитват с ченгеджийски номера да правят от това политика, би трябвало да седят в ъгъла и да мълчат, защото те конкретно би трябвало да отговарят на много въпроси за времето, когато са били в ръководството на МВР. Това заяви в понеделник премиерът Сергей Станишев във връзка със скандалите в МВР. По думите му "има една парадоксална ситуация в България - когато започнат да работят системите и започне да се върши работа, и естествено това става понякога болезнено, това се приема като скандал, а не като нещо, което ще доведе до оздравяване на всяка една система". Премиерът даде примери със задържаните чиновници във фонд "Републиканска пътна инфраструктура" и случая "Куйович". В отговор на въпрос дали смята, че случаят с уволнения зам.-директор на ГДБОП Иван Иванов цели да дестабилизира правителството, Станишев заяви: "Ясно е, че всеки случай се политизира".



За политизиране на скандала заговори през почивните дни и главният секретар на МВР Валентин Петров, който обвини за това бившия директор на ГДБОП Ваньо Танов и лидера на ГЕРБ и столичен кмет Бойко Борисов. "Органите, призовани да се борят с организираната престъпност, я обслужват", коментира в понеделник Ваньо Танов пред Нова телевизия. Прекаленото забавяне на решението на скандала в МВР е начин да се неглижира проблемът, пък каза кметът на София. Той вече говорил с главния секретар на МВР и му е казал, че политиката в случая няма никакво отношение.



Скандалът в МВР е много голям и започва да се превръща в политически скандал за правителството, коментира пред Агенция "Фокус" социологът Румяна Бъчварова.



Главният секретар на МВР ще съди Ваньо Танов и Атанас Атанасов



Главният секретар на МВР главен комисар Валентин Петров е упълномощил адвокати, които да съберат и подготвят необходимите документи и да внесат в съда иск за завеждане на дела за клевета срещу Ваньо Танов и Атанас Атанасов, съобщиха в понеделник от пресцентъра на МВР. Повод за това са изявленията на бившите директори на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и на Национална служба "Сигурност", пише в съобщението. Всеки български гражданин има право да потърси правата си в съда, ако смята, че те са нарушени, коментира депутатът от ДСБ и бивш шеф на НСС Атанас Атанасов.


Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини